Hoe neem je je bagage mee op de motor?

Motorrijden geeft je een gevoel van vrijheid en is daarom een ​​leuke manier om je horizon te verbreden. Motorvakanties worden steeds populairder en bieden een geweldige kans om nieuwe routes te verkennen. Als je op pad gaat, is het natuurlijk belangrijk dat je al je bagage gemakkelijk mee kunt nemen. In de onderstaande blog bespreken we de verschillende mogelijkheden, zodat jij zo snel mogelijk met de motor op pad kunt.

 

Wat kun je als bestuurder aan bagage meenemen?

De meest toegankelijke manier om spullen mee te nemen is met behulp van een rugzak. Een rugzak biedt maar een beperkte hoeveelheid ruimte en is daarom voornamelijk geschikt voor woon- werkverkeer, maar voldoet ook als je een weekendje weggaat. Natuurlijk is het mogelijk je oude rugzak van zolder af te halen, maar er bestaan ook rugzakken speciaal voor het motorrijden. Motorrugzakken zijn vaak voorzien van verschillende verstelbare riemen, waardoor de tas tijdens het motorrijden stevig en comfortabel op je rug blijft zitten en niet gaat flapperen bij rijwind. Ook zijn motortassen zo gemaakt dat ze aerodynamisch zijn waardoor je minder ‘’drag’’ ervaart tijdens het motorrijden. Sommige rugzakken zijn zelfs voorzien van een hydrapak, zodat je tijdens langere ritten of warme dagen niet meer langs de weg hoeft te stoppen om wat te drinken. Verder zijn er ook rugzakken die voorzien zijn van een rugprotector waardoor je nog beter beschermt bent als de weg opgaat. Een groot nadeel van een rugzak is echter wel dat al het gewicht dat je meeneemt door jezelf gedragen moet worden en dus minder comfortabel is. Echter is een rugzak wel handig omdat je geen spullen meer uit je motor hoeft te halen als je op bestemming aan komt.

Voor kleinere voorwerpen zoals je telefoon of paspoort zijn er ook leg & waist bags beschikbaar. Deze kleine tasjes zijn ideaal om belangrijke papieren in te bewaren als je bijvoorbeeld de grens overgaat of voor ritjes in het weekend.

 

 

Wat is een roltas?

Is een rugzak niet afdoende of wil je wat meer vervoeren, dan zou een roltas een goede optie kunnen zijn. Een roltas is, zoals de naam al zegt, een tas die kan worden opgerold. In een roltas kunnen vele soorten bagage worden vervoerd, zo kun je kleding, maar ook bijvoorbeeld gereedschap in een roltas vervoeren. Het is bij een roltas wel belangrijk om de maximale capaciteit niet te overschrijden. Als je dit wel doet kan de tas niet tot een geheel worden opgerold, waardoor het moeilijk wordt de tas op zijn plaats te houden. Een roltas wordt vaak over de buddyseat vastgemaakt met een elastiek of iets dergelijks, waardoor je geen extra bagage rek meer hoeft aan te schaffen om de roltas op te monteren. Verder is het voordeel van een roltas dat het op de motor gemonteerd wordt, waardoor je niet je zware spullen op je lichaam hoeft mee te sleuren.

 

 

Waarom een motorkoffer?

De meest voorkomende manier om extra bagageruimte te creëren is via een motorkoffer. Onder deze categorie zijn er twee soorten, namelijk topkoffers en zijkoffers. Topkoffers zijn ideaal om een tweede helm in te bewaren maar kunnen ook gebruikt worden voor ander soort bagage. Ook dient een topkoffer als een soort ruggensteun voor de bijrijder. De tweede mogelijkheid om extra bagage mee te nemen is met behulp van zijkoffers. Het is wel belangrijk als je gaat rijden de zijkoffers enigszins gelijkmatig te beladen om zo het evenwicht van de motor te behouden. Een groot voordeel van harde motorkoffers is dat ze waterdicht zijn en bijna altijd voorzien zijn van een slot. Hierdoor kunnen harde koffers in elk seizoen op de motor blijven, waardoor ze dus ook ideaal zijn voor dagelijks gebruik. Om je motor niet onnodig lomp en zwaar te maken wordt voor motorkoffers gebruik gemaakt van aluminium of plastic. De nadelen van motorkoffers zijn echter wel dat het vaak een duurdere optie is en meer moeite kost om te monteren..

 

 

Waarom zadeltassen?

Naast motorkoffers bestaan er ook zadeltassen. Deze worden net als motorkoffers aan de zijkant van de motor gemonteerd. Zadeltassen zijn vaak gemakkelijker te monteren dan motorkoffers. Dit komt doordat zadeltassen met een band die onder het zadel gaat bevestigd worden en er dus geen schroeven voor nodig zijn zoals bij een motorkoffer. Een ander voordeel van een motortas is dat er vaak meer in kan dan in een harde koffer. Dit komt doordat de zachte buitenkant gemakkelijk mee vervormd. Een nadeel van een zachte tas is wel dat hij slechter op slot te zetten is en minder bescherming tegen regen biedt. Dit kan echter gemakkelijk opgelost worden met behulp van een dry bag. Dit is als het ware een regenpak voor je tas. Ook biedt een motortas bescherming tijdens een val en kan de tas vaak gemakkelijk gerepareerd worden. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat zadeltassen goed geschikt zijn voor adventure touring rijders.

 

 

Nog vragen ?

Al met al zijn er veel verschillende manieren om je bagage mee te nemen. Het is belangrijk bij het maken van je keuze dat je nadenkt of je iets permanents wil hebben zoals een motorkoffer of juist iets flexibels zoals een motor rugtas. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Kom dan gerust langs in onze winkel of neem contact op met onze klantenservice en we helpen je graag verder.