This form is protected by reCAPTCHA - the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crear una cuenta tiene muchos beneficios:
Je leest en hoort er steeds vaker over: keurmerken voor motorkleding.De hoeveelheid voorlichting vanuit de fabrikanten en overheden laat nog wel wat te wensen over merken wij. Laten we eens kijken naar de verschillende mate van bescherming van motorjeans, want met name in deze categorie zien we dat dit flink uiteen kan lopen tussen de producten. Een korte samenvatting over dit belangrijke onderwerp.
Laten we bij het begin beginnen. De keurmerken waar we het hier over hebben zijn CE-normen. CE staat voor Conformité Européenne en het gaat dus om Europese standaarden. Binnen de wereld van talloze CE-normen is de norm EN 17092 voor ons het interessantst, deze is namelijk specifiek voor motorkleding opgezet. Binnen deze norm kan een product een score halen, beginnend bij B en oplopend tot AAA voor de beste bescherming.
Zoals eerder gezegd kan een motorbroek een score krijgen van B tot AAA, waarbij AAA de hoogste score is. De score die gegeven wordt, is afhankelijk van hoe goed het kledingstuk het op elk onderwerp van de keuringen doet. De belangrijkste factoren zijn vooral hoe lang de broek heel blijft tijdens het glijden over het asfalt (met een bepaalde beginsnelheid) en in welke mate de broek is voorzien van protectoren. De productontwerpers van Pando Moto hebben een label in hun broeken geplaatst dat snel laat zien wat je van de broek kunt verwachten. De beginsnelheid van de glijpartij voor de scores B en A is gelijk, maar het A-label is alleen te halen als de broek standaard met knieprotectoren wordt geleverd.
De meeste broeken die deze score behalen zijn gemaakt van slijtvaste, enkellaags stoffen zoals Cordura denim en bevinden zich qua prijs in de instapklasse. Motorjeans met een AA-label komen het meeste voor. Dit zijn doorgaans broeken met een volledige Kevlar of Dyneema binnenlaag, wat beiden extreem slijtvaste materialen zijn. Op de foto hierboven zie je dat de denimlaag van de broek is doorgesleten maar dat de slijtvaste laag daaronder nog helemaal intact is. Een belangrijk verschil om op te letten is dat het AA-label pas wordt gegeven als er ook standaard heupprotectoren worden meegeleverd. Dezelfde broek zonder heupprotectoren krijgt dan een A-label terwijl deze vaak wel later nog van heupprotectoren te voorzien is!
Het “Triple A” label was voorheen eigenlijk alleen weggelegd voor ééndelige leren pakken. Echter door het gebruik van steeds geavanceerdere materialen en steeds meer kennis bij de fabrikanten van motorkleding, zien we nu ook andere soorten kledingstukken met deze felbegeerde score op de markt komen. Denk dan aan de Pando Moto Boss Dyn 01, maar ook de nieuwe Klim Badlands Pro jas en broek wat de eerste textielen motorkledingstukken met deze score zijn. Natuurlijk is alle motorkleding “veilig”. Dit is echter zoals je ziet wel een breed begrip.
De keuze die je moet maken hangt af van je budget, het comfortniveau van het kledingstuk en jouw eigen wensen. Kom je er niet uit? Bestook dan onze klantenservice met jouw vragen over CE-labels of kom langs in onze showroom om de verschillen tussen de producten te ervaren. De keuze maak je uiteindelijk zelf, maar het advies krijg je van ons!