De mooiste passen van Europa

Een lijst van bucketlist routes om te berijden tijdens de zomervakantie, alleen of met je motorvrienden. Lees meer over de meest awesome wegen in Europa en raak geïnspireerd!

Kilometers ver weg kunnen kijken op grote hoogte, genieten van een prachtige omgeving en heerlijk sturen over kronkelend asfalt. Elke reizende motorrijder kent (hopelijk) het geweldige gevoel van het overmeesteren van een uitdagende bergpas. Daarom was het voor ons duidelijk om de nodige pagina’s in dit ChromeBurner Magazine te wijden aan pareltjes van Europese bergpassen.

Hoe iconisch ook, we mijden in dit lijstje de Passo dello Stelvio. De reden is dat er uiteindelijk veel mooiere bergpassen in Italië te vinden zijn. We reizen daarom wat meer richting het noordoosten van Italië, de plek waar een geweldige speeltuin voor de motorrijder ligt.

In de Dolomieten kun je eigenlijk nooit mis zitten, want hier ga je enkel heerlijke stuurwegen aantreffen. De Passo di Fedaia, alleen de naam klinkt al mooi, is er zo eentje. Deze bergpas kent een mooie variatie aan bochten en leidt je naar een maximale hoogte van 2.057 meter. Eenmaal boven aangekomen, ontdek je een prachtig meer waar het smeltwater van de nabijgelegen Marmoladagletsjer wordt opgevangen. Naast prachtig sturen kun je ook een bezoek brengen aan een museum dat zich richt op de Eerste Wereldoorlog. Nog een kleine tip, op slechts enkele kilometers vind je ook de Passo Pordoi. Nog zo’n schitterende bergweg die zich schuilhoudt in de Dolomieten.

Afstand vanaf Utrecht: 1041 kilometer

Het is prachtig motorrijden in Noorwegen. Hierdoor is het land automatisch zeer geschikt voor een heerlijke motorreis. Als je van plan bent om te gaan, neem dan zeker de Trollstigen op in je route. Via elf haarspeldbochten leidt deze slingerweg je naar Trollstigheim, een uitkijkplatform met fabuleus uitzicht op de toppen van de Dronning, Kong en Bispe. Deze bergen liggen allemaal boven de 1.450 meter.

De Trollstigen is het noordelijkste punt van de Fylkesveg 63. Deze weg van ruim honderd kilometer brengt je langs Geiranger, eveneens een plaats waar je adembenemende vergezichten aantreft. Let wel op, plan deze trip niet al te vroeg in het voorjaar. Je hebt dan namelijk kans dat verschillende delen van de 63 dicht zijn, waaronder de Trollstigen.

Afstand vanaf Utrecht: 1827 kilometer

Niet om de hoek, maar zeker de moeite waard om op je bucketlist te zetten. Serra da Estrela heet namelijk niet voor niets zo. Vertaald in het Nederlands kom je namelijk uit op het ster-gebergte. Een mooie startlocatie is de grootste plaats in deze streek, genaamd Covilhã. Vanuit deze stad rijd je richting Santa Maria en als je dit dorpje verlaat, schiet je gelijk een geweldig mooi natuurpark in. De N339 brengt je naar het hoogste punt van dit gebied, Torre. Dit ligt op 1.993 meter hoogte.

Uiteraard is dit nog niet alles, want dit gedeelte geldt enkel als opwarmertje. Het prachtige stuuravontuur zetten we voort en voegen nog een hemels stukje toe aan de route. Blijf de N339 naar het noorden volgen en sla dan uiteindelijk af naar de N232. Deze leidt je naar Manteigas, het Portugese walhalla voor motorrijders. Hier ga je duizelig worden van het aantal bochten, dat kan niet anders. Als nagerecht valt er een interessante rit te rijden richting het startpunt van de dag, Covilhã

Afstand vanaf Utrecht: 1953 kilometer

Een weekje motorrijden en zorgen dat je elke dag een bergpas kunt rijden? Dan is dit Zwitserse gebied een aanrader. De reden is dat je heel dicht tegen de grenzen van Frankrijk en Italië zit en dus ook veel hoge grensovergangen tegenkomt. Een topper binnen deze regio is de Col du Sanetsch. Vanuit het plaatsje Daillon volg je de Route du Sanetsch. Na twee krappe tunneltjes rijd je van de ene naar de andere fotogenieke locatie. Minutenlang ben je geweldig lekker aan het sturen, totdat je het eindpunt bereikt.

Hier kun je dubbelop genieten, want je ontvangt hier een prachtig uitzicht op Lac de Sénin én je kunt een heerlijk hapje scoren bij Ta Cave. Let wel op, op maandag en zondag is de deur op slot. Daarna is het via dezelfde weg terug, want je kunt hier niet verder. Dat kun je haast geen straf noemen, want je zult merken dat de terugweg weer een heel andere beleving gaat geven.

Afstand vanaf Utrecht: 973 kilometer

Je zou het niet gelijk verwachten, maar zelfs een Engelse bergpas is in deze lijst terechtgekomen. Wellicht een stukje minder bekend, maar de Hardknott Pass in het Lake District (Noord-West Engeland) biedt motorrijders een mooie uitdaging aan. Op sommige stukken tref je namelijk een hellingsgraad van 33 procent aan, waardoor deze bergpas de meest steile weg van Engeland is.

Naast het hoogteverschil zijn sommige bochten ook vrij onoverzichtelijk. Het is dus een weg die niet direct geschikt is voor beginnende motorrijder. En oh ja, als je vooral een kick krijgt van hoge snelheden, dan kun je deze pas beter overslaan. Een hoog gemiddelde haal je namelijk niet op de Hardknott Pass. Ook leuk trouwens, bij helder weer is er kans dat je het eiland Man ziet liggen. Je weet wel, waar die beroemde stratenrace verreden wordt. Behalve dit jaar overigens, want de TT is al geannuleerd vanwege de corona-perikelen.

Afstand vanaf Utrecht: 836 kilometer

Speciaal voor de motorrijders die wat ruig offroad-terrein niet schuwen. Een kleine honderd kilometer ten westen van Turijn vind je het plaatsje Bardonecchia waar in 2006 het onderdeel snowboarden voor de Olympische Winterspelen werd uitgevoerd. Een geweldig skigebied dus, maar ook motorrijders kunnen hier heerlijk spelen. Het is even zoeken, maar in het noordelijke gedeelte van het dorp vind je de Strada per Rochemolles en die leidt naar de Col de Sommeiller. De eerste kilometers naar de top zijn nog geasfalteerd, maar na verloop van tijd ga je onverhard terrein ontdekken.

Een all- of offroad-motor maakt de klus een stuk gemakkelijker, maar ook met een ‘normale’ motor is het mogelijk om de top te bereiken. Een beetje motorbeheersing is dan wel een vereiste, want je moet hier en daar best pittige gedeeltes zien te overwinnen. Als je het dorpje Rochemolles voorbij rijdt, begint het onverharde avontuur van zo’n twintig kilometer. Klinkt als een kort stukje, maar het tempo ligt niet al te hoog. Plus, je wilt natuurlijk ook af en toe stoppen om te genieten van het prachtige berglandschap. Op de top word je nog getrakteerd met een prachtig meer en uitzicht op de daadwerkelijke Col de Sommeiller. Overigens is het niet mogelijk om door te reizen naar Frankrijk, daarvoor is het terrein te ruig. Je zult dus dezelfde, spectaculaire weg terug nemen.

Afstand vanaf Utrecht: 1062 kilometer

DE TOPPERS VAN CHROMEBURNER

De topper van Kevin Hemmer
“Op mijn wensenlijstje staat de Stelvio. Die wil ik toch echt nog wel een keer op mijn Yamaha MT-09 rij den. Ik ben er al wel eens geweest, maar dat was met de auto. Destijds had ik nog geen motorrij bewij s, maar ook met de auto maakte deze pas al flink indruk op me. Met de motor gaat het nog mooier worden, daar ben ik van overtuigd. Het wordt tijd dat ik daar eens naar toe ga met een stel vrienden.”

De topper van Jan van Rijswijk
“Scandinavië vind ik prachtig, dus een bergpas als de Trollstigen moet ik zeker eens rijden. Verder houd ik heel erg van de Italiaanse mentaliteit, het land van snelheid met de verschillende auto- en motorfabrikanten. Plus, er is veel keuze als het gaat om passen rijden. Grote kans trouwens dat ik zo’n trip dan ga maken op de nieuwe Tracer 9 van Yamaha. Ik zit er serieus aan te denken om mijn huidige motor, een Suzuki GSX-S1000F, in te ruilen voor deze motor. Een ideale machine om dit soort trips mee te maken.”

De topper van Bram Stokman
“Het is niet direct een bergpas, maar ik zou komend jaar heel graag een mooie reis in Macedonië willen maken. Een goede vriend van me komt uit dat land en het blijkt dat daar geen TET-route (Trans Euro Trail) loopt. Die willen wij eigenlijk toevoegen. Verder ben ik een fan van de oude Dakar Rally-verhalen, toen deze nog in Afrika werd verreden. Het is natuurlijk geen Europa, maar ik zou wel eens met mijn Yamaha XT660 Ténéré die kant uit willen gaan. Ik ben al met de motor in Marokko geweest en dat was echt fantastisch. Heerlijk rijden daar, en dan vooral de Dadès-kloof. Zeer zeker een aanrader voor iemand die het avontuur buiten Europa zoekt.”

Passen-expert
Als er iemand weet waar mooie passen in Europa liggen, dan is het wel Juan Noguerol. De Spidi-ambassadeur is namelijk vorig jaar de FIM Touring-wereldkampioen geworden. Enkele tips van deze ervaren Spanjaard zijn in dit artikel verwerkt. Wil je Juans avonturen op zijn Kawasaki Versys 1000 volgen? Check dan zijn social media-kanalen. Je vindt hem zowel op Instagram @juan_noguerol als Facebook: jvnoguerol.

Ben jij een echte avonturier? Dan zijn deze links voor jou!